Kŕmna Melasa z cukrovej repy

10. februára 2024 Od admin 0

Melasa je odpadový produkt pri výrobe cukru z cukrovej repy. Je to hustá kvapalina (hnedá až tmavohnedá). Má charakteristickú vôňu, sladkú chuť a horkastú dochuť.

Melasa obsahuje:

  • voda – 20-25%;
  • hrubý proteín – 9%;
  • uhľohydráty – 58-60%;
  • popol – 7-10% (vápnik, kremík, draslík, fosfor, sodík a ďalšie prvky).

Jedným z najdôležitejších prvkov v melase je kobalt (0,59 miligramu na kilogram). Prítomnosť tohto prvku vám umožňuje vyhnúť sa mnohým chorobám, na ktoré sú prežúvavce náchylné.

Melasa sa považuje za vynikajúci doplnok stravy kráv a mladých zvierat vďaka svojej vysokej nutričnej hodnote. Navyše vďaka zlepšeniu chutnosti krmiva sa zvyšuje ich chutnosť.

Načo sa to používa

Repná melasa sa používa na:

  • vylepšenia užitočné vlastnosti kŕmne zmesi;
  • zvýšenie obsahu kalórií v potravinách;
  • zlepšenie chuti krmiva;
  • uľahčenie stráviteľnosti krmiva;
  • stimulácia rastu mladých zvierat;
  • uspokojiť potreby vysokoprodukčných kráv so sacharidmi.

Kŕmne zmesi si hovädzí dobytok asimiluje pomocou špeciálnej mikroflóry a prítomnosť melasy z cukrovej repy môže výrazne zvýšiť jej účinok.

Výhody

Vďaka prítomnosti veľkého množstva ľahko stráviteľných cukrov v repnej melase sa dosiahne nasledujúci účinok:

  • kvalita mäsa a mliečnych výrobkov sa výrazne zlepšuje;
  • aktivuje sa rast zvierat;
  • ukazovatele sa zlepšujú bio chemické zloženie zvieracej krvi.

Čo treba zvážiť pri používaní

Aby bola melasa z repy čo najefektívnejšia, musíte ju správne používať. Napríklad:

  • v strave zvierat by melasa nemala presahovať 20 % potravy v sušine;
  • pri vysokých rýchlostiach podávania melasy môžu byť potrebné ďalšie zdroje hrubých vlákien, napríklad seno alebo slama;
  • Melasu nepridávajte do teľacieho mlieka, pretože nie je súčasťou bachora a teľa ju jednoducho nedokáže stráviť;
  • teľatá sú schopné stráviť melasu len vtedy, keď sa pridajú do objemového krmiva. V tomto prípade začne jazva fungovať;
  • Je zakázané podávať zvieratám melasu v neobmedzenom množstve. Je to vysoko fermentovaný produkt a môže viesť k acidóze.

Naše výhody

Spolupráca s našou spoločnosťou YUSIKO je výhodná z mnohých dôvodov, z ktorých stojí za to vyzdvihnúť tie najvýznamnejšie:

  1. Sme pripravení ponúknuť všetkým našim klientom jedny z najprijateľnejších cien na trhu.
  2. Poskytujeme bezplatné doručenie v Moskve a regióne Moskva.
  3. Naše produkty dodávame sedem dní v týždni a kedykoľvek počas dňa.
  4. Široká škála produktov pre akýkoľvek druh činnosti v poľnohospodárstvo.
  5. Všetky výrobky spĺňajú požiadavky GOST.
  6. Pracujeme bez sprostredkovateľov, čo má pozitívny vplyv na konečnú cenu produktov.
  7. Sme pripravení ponúknuť flexibilné podmienky platba v hotovosti aj bezhotovostne.
  8. Ak náš produkt nevyhovuje vašim výrobným podmienkam, sme pripravení ho nahradiť tým, ktorý potrebujete.
  9. Vysoká kvalita všetkých našich produktov vďaka tomu, že spolupracujeme len s tými najlepšími výrobcami.
  10. Ponúkame výhodné zľavy.

2.4.3. Repná melasa

Melasa je odpadová voda získaná odstredením hmoty z poslednej kryštalizácie pri výrobe cukru.

Výťažok melasy je približne 5 % spracovanej repnej hmoty.

Zloženie melasy sa pohybuje v nasledujúcich limitoch (% hmotnosti): obsah sušiny 76-85; sacharóza 46-51; celkový dusík 1,5-2; betaín 4-7; redukujúce látky 0,2-2,5; rafinóza 0,6-1,4; kyselina mliečna 4-6; octová a mravčia – každá 0,2-0,5; konduktometrický popol – 6-11. Čistota – 56-62%, viskozita – 4-8 Pa*s pri 40 °C); pH 6-8; hustota – 1445 kg / m3.

Úrodu melasy a cukornatosť v nej ovplyvňuje kvalita spracovanej repy, ktorá závisí od klimatických podmienok a agrotechniky jej pestovania, doby zberu, doby skladovania, stupňa poškodenia a znečistenia, ako aj technologického spôsob spracovania repy.

Okrem kŕmenia dobytka je jedným z najstarších spôsobov využitia melasy odcukrenie. Cenová výhodnosť melasy na odcukrenie však závisí od množstva faktorov: od množstva získanej melasy, od možnosti a ekonomickej efektívnosti jej využitia na iné účely, od potreby dodatočného cukru atď.

Odcukrovanie prebieha rôznymi metódami – vápno (spojenie vápna s melasovým cukrom a vznik trikalciumsacharátu, ktorý sa používa namiesto vápenného mlieka pri čistení šťavy, pri ktorom sa cukor rozkladá na vápno a cukor), iónové výmena (pomocou iónomeničov sa odstráni prevažná časť necukru, v dôsledku čoho pri spracovaní repy prakticky nevzniká melasa), chromatografická atď.

Z melasy možno chemickými alebo biochemickými metódami získať cenné deriváty sacharózy, organické a anorganické látky, ktoré neobsahujú sacharózu.

Hlavným procesom rozkladu sacharózy je fermentácia, ku ktorej dochádza v dôsledku životnej aktivity mikroorganizmov – kvasiniek, baktérií, plesní. To sa deje v niektorých prípadoch, keď sú vystavené kyslíku (aeróbne procesy), v iných prípadoch – bez neho (anaeróbne procesy).

Z melasy možno fermentáciou získať nasledujúce produkty.

S anaeróbnym procesom – etanol glycerín, butanol, acetón, butylénglykol, kyselina mliečna, maslová, propiónová a iné. V aeróbnom procese – glukónová, citrónová, fumarová, šťavelová a octová kyselina a tiež dioxycetón. Tento typ fermentácie sa používa na organizáciu výroby kvasu – pekárskeho a kŕmneho.

zdroj: https://vlastra.ru/sk/medication/patoka-kak-pobochnyi-produkt-saharnoi-svekly-sveklosaharnaya.html